Olimpiadă şcolară

Pe data de 12 decembrie va avea loc Olimpiada pe şcoală la limba şi literatura română.

duminică, 5 octombrie 2014

SUNETUL.LITERA.SILABA.

             FONETICA este ştiinţa care studiază sunetele vorbirii,avănd în vedere producerea,transmiterea şi receptarea acestora.
             Sunetul este cel mai mic element sonor al vorbirii. Acesta diferă de sunetele din mediu(zgomote).Sunetele vorbirii au drept caracteristici înălţimea,intensitatea,durata.Sunetele sunt de trei feluri:vocală,semivocală şi consoană.

             Literele reprezintă semnele grafice care simbolizează un sunet.Unele sunt marcate prin litere,altele prin litere şi diacritice.

           VOCALELE,în limba română,sunt 7 sunete continue, care se pot rosti fără ajutorul altor sunete şi pot apărea independent în silabe.Acestea sunt: a,e,i,o,u,ă,â(î).
           SEMIVOCALELE ,în limba română, sunt 4 sunete care nu pot forma singure silabe:e,i,o,u.
           CONSOANELE sunt 22 de sunete ce se produc însoţite de o vocală ajutătoare:b,c,d,f,g,h,j,k,l,m,n,p,q,r,s,ş,t,ţ etc.
     
               ALFABETUL cuprinde semnele grafice convenţionale care corespund sunetelor.În limba română actuală se utilizează 31 de litere . Limba română actuală foloseşte alfabetul latin.

              Silaba este o grupare de sunete în care exstă obligatoriu o vocală şi care se pronunţă în acelaşi moment .Există cuvinte cu o singură silabă(monosilabice),cu două silabe( bisilabice) ,cu trei silabe(trisilabice) sau cu mai mult de 3 silabe(plurisilabice).Silaba poate fi formată dintr-un singur sunet.
            !!! În poezie şi proză, silaba poate fi formată din sfărşitul unui cuvănt şi începutul altui cuvânt:
striga-mpăratul =stri-gam-pă-ra-tul.
                sau din începutul sau sfărţitul unui cuvânt şi alt cuvânt: mi-aduc ,văzându-l=mia duc, vă-zân-dul.
       
În lecţia următoare vom face regulile de despărţire în silabe!Vă rog să fiţi atenţi şi să notaţi fiecare regulă exact cum vi se spune!Veţi primi şi fişe pe care le veţi pune în portofoliul personal alături de celelalte fişe de lucru primite.



            Cunoasştem din clasele mici ca unele silabe conţin în interior grupuri de sunete cu anumite denumiri.Primul grup de sunete pe care îl amintim este DIFTONGUL. DIFTONGUL este format dintr-o vocală şi o semivocală care apar în aceiaşi silabă: a,ea,eo,ia,ie,iu,oa,ua,uă,ai,au,ăi,ei,îi,oi: cai,oi,căini,ie,doi etc.
          TRIFTONGUL este gruparea de trei sunete (două semivocale şi o vocală) ce apar pronunţate în aceiaşi silabă:iau,iai,ieu,oai,eoa,ioa:leoaică,trăiau, etc. Structura triftongului este S,V,V(semivocală,vocală,semivocală) sau S,S,V( semivocală,semivocală,vocală).

         HIATUL reprezintă întâlnirea a două vocale care fac parte din silabe diferite.În scris ,evitarea hiatului se poate face cu ajutorul cratimei: pe un = p-un , de o = de-o.


SARCINĂ DE LUCRU: Desparte în silabe cuvintele de mai jos,reprezentate prin imagini.Apoi notează consoanele,vocalele şi dacă există,grupurile de diftongi,triftongi,hiat.

Un comentariu:

Ce problemă ai întâmpinat la această lecție?