Olimpiadă şcolară

Pe data de 12 decembrie va avea loc Olimpiada pe şcoală la limba şi literatura română.

joi, 9 octombrie 2014

Accentul

CE ESTE ACCENTUL?

          Accentul reprezintă pronunţarea mai intensă sau pe un ton mai înalt al unei silabe dintr.un cuvânt.În limba română accentul nu are o poziţie fixă.El poate apărea în prima silabă: oameni,doctoriţa,veveriţă;pe ultima silabă:măsea,castan,ilegal,document; pe penultima silabă:grădină,agale,lunetă sau pe antepenultima silabă: definiţie,refacere,adăuga.
       De obicei avem o singură accentuare a cuvântului corectă,însă există cazuri în care apariţia a două forme diferit accentuate ale aceluiaşi cuvânt ne indică sensul acestuia:duduie cu accent pe primul u va fi diferit ca sens de duduie cu accent pe al doilea u,repede cu accent pe primul e va fi diferit ca sens de cuvântul repede cu accent pe al doilea e.

CUM ACCENTUĂM CORECT NUMELE PROPRII?

        Unele nume proprii româneşti se pot accentua în două feluri,ambele variante fiind considerate corecte:
Ştefan sau Ştefan,Mediaş sau Mediaş,Lugoj sau Lugoj.

În DOOM 2 apar anumite schimbări ale formelor corect accentuate ale unor cuvinte.(amintiţi-vă discuţia din clasă unde spuneam că anumite cuvinte au fost acceptate ca fiind corecte în urma răspândirii lor printre vorbitori.). Mai jos,pe acest site, aveţi formele duble ale unor cuvinte ,forme ce nu arată sensuri diferite şi totuşi au accente diferite: https://www.youtube.com/watch?v=FcBpIngfhOE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce problemă ai întâmpinat la această lecție?