Olimpiadă şcolară

Pe data de 12 decembrie va avea loc Olimpiada pe şcoală la limba şi literatura română.

duminică, 5 octombrie 2014

,,La Medeleni'' de Ionel Teodoreanu

                     Fragmentul din manual prezintă o secvenţă din primul volum al romanului ,,La Medeleni'' de Ionel Teodoreanu.Ionel Teodoreanu( n. 6 ianuarie 1897, Iași - d. 3 februarie 1954, București) a fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale despre copilărie şi adoleşcenţă.
                     Titlul,deoarece reprezintă numele textului,este un mod de a-l identifica,având în plus rolul de a le oferi cititorilor informaţii despre conţinutul cărţii ,ne indică locul unde se petrece acţiunea:la Medeleni.
                      Cele două personaje participante la acţiune în acest fragment sunt Olguţa şi Monica.Ele apar într-o şcenă ce ne arată caracterul lor.Olguţa este pedepsită de tante Alice să scrie de două sute de ori ,,Olguţa n-are dreptate'' ,însă fata pare uşor distrată.Ea se joacă şi nu îşi îndeplineşte sarcina cu seriozitate.Cea de  a doua fatâ,Monica, apare ca o fată serioasă dar uşor naivă,de care Olguţa reuşeşte să profite şi o determină să scrie pedeapsa în locul ei.Mai mult,Olguţa reuşeşte să o facă pe Monica să trişeze şi să numeroteze greşit cele două sute de propoziţii.
                   Principalul mod de caracterizare al personajelor este dialogul.Prin dialog fetele sunt caracterizate în mod indirect ,prin vorbe şi fapte. Olguţa este o fată superficială,răutăcioasă, manipulatoare, orgolioasă, în timp ce Monica este o fată cu un suflet bun,corectă, o bună prietenă şi foarte inimoasă.Cele două fete sunt prezentate în contrast,fiind complet opuse.
                   Modurile de expunere regăsite în text sunt dialogul şi naraţiunea.
                    Spaţiul acţiunii: acţiunea se petrece în casa Olguţei de la Medeleni.
                   Timpul acţiunii:  nu avem indici temporali precişi în acest text.



Sarcină de lucru; Da-ţi exemple de opere citite de voi unde apare dialogul. 

Un comentariu:

Ce problemă ai întâmpinat la această lecție?