Olimpiadă şcolară

Pe data de 12 decembrie va avea loc Olimpiada pe şcoală la limba şi literatura română.

miercuri, 15 octombrie 2014

Mijloace de îmbogăţire a vocabularului: Compunerea

Compunerea este un mijloac de îmbogăţire a vocabularului,alături de derivare(vezi lecţia anterioară) şi de schimbarea valorii gramaticale care constă în combinarea a două sau mai multe cuvinte-bază pentru a forma un cuvânt nou cu un înţeles diferit de al celor două cuvinte componente.Ea se poate realiza prin 3 modalităţi:
          1.Alăturare cu sau fără cratimă: Cluj Napoca, Ana-Maria, Piatra Neamţ.
          2.Abreviere: abrevierea constă în scurtarea cuvintelor,transcriind doar iniţialele acestora sau doar părţi din cuvinte.Unele abrevieri se pot scrie cu punct între cuvintele prescurtate: C.F.R. sau fără CFR ,ambele variante fiind corecte.Există şi cazuri în care scrierea cu puncte între prescurtări nu este acceptată: ASIROM.
Cuvintele compuse prin abreviere pot da naştere unor cuvinte derivate de tipul ceferist şi îşi pot schimba forma în funcţie de caz şi număr(ceferişti, ceferiştilor etc.).
         3.Contopirea(sudarea):! ATENŢIE! În gramatica modernă, termenul de contopire a fost înlocuit de termenul de SUBORDONARE! În cazul cuvintelor compuse prin subordonare unul din termeni îl determină pe altul,fapt pus la încercare prin întrebări de genul: a cui? sau ce? . Exemplu: Gura-leului (a cui gură). sau zgârie-brânză (ce zgârie?), Calea Victoriei( a cui cale?)

PRIN PROCEDEUL COMPUNERII SE FORMEAZĂ :
a) substantive:  floarea-soarelui,gura-leului
b)verbe: a binevoi
c)adjective: verde-albăstrui
d)pronume: fiecare
e) numerale: treisprezece
f) adverbe: după-masă
g) prepoziţii: de la ,de pe .
h)conjuncţii: ca să
i) interjecţii: tic-tac

Aplicaţii: 
1.Grupează următoarele cuvinte compuse în funcţie de valoarea lor morfologică: a se autoacuza,a binevoi,altceva,altfel,al unsprezecelea,bun-simţ,făt-frumos,fiecare,Gara de Nord,roşu-deschis,tura-vura.
2.Precizează sensul următoarelor abrevieri:
pp.,pag. .........................
str. ...............
h. .............
N.B.  ............
etc. .............
ONU .............
adj. .........
subst. ......................
art. ...........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce problemă ai întâmpinat la această lecție?