Olimpiadă şcolară

Pe data de 12 decembrie va avea loc Olimpiada pe şcoală la limba şi literatura română.

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Caracterizarea personajului

         Pentru a caracteriza un personaj trebuie să fim foarte atenţi la câteva aspecte.În primul rând vom avea grijă să identificăm tipul personajului : principal,secundar sau episodic , iar apoi felul său: negativ( personaj rău), pozitiv(personaj bun) sau neutru( care nu poate fi încadrat în pozitiv dar nici în negativ).Vom vedea că această clasificare se va extinde în fiecare an şi se vor adăuga şi alte tipuri de personaje ca: personaje adjuvante, personaje magice etc.
       După ce am stabilit poziţia eroului în text trebuie să vedem prin ce mod de caracterizare este prezentat acesta.Sunt doar două moduri de caracterizare :
  1. Caracterizarea directă realizată prin afirmaţiile naratorului,afirmaţiile altor personaje şi autocaracterizarea(afirmaţiile eroului caracterizat).
  2.Caracterizare indirectă realizată prin fapte,limbaj,comportament,mediul în care trăieşte,nume,relaţia cu celelalte personaje.

     De fiecare dată când vom afirma că un personaj este caracterizat direct sau indirect printr-un anumit mijloc,trebuie să exeplificăm ceea ce susţinem.
     Exemplu: Nică din ,,Amintiri din copilărie'' este un copil leneş ,trăsătură reieşită din caracterizarea indirectă prin faptele sale,prezentată în pasajul în care elevl nu a învăţat lecţia şi nu poate citi corect în momentul ascultării.

!!!Atenţie!!! În clasă aţi primit un model de caracterizare-compunere, în care trebuie doar să înlocuiţi numele personajelor şi tipul.Vă rog să o recitiţi şi să vă ghidaţi întotdeauna după acea fişă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce problemă ai întâmpinat la această lecție?